fredag 10 juni 2011

Vecka 23

Det perfekta grillköttet hittar du i vår manuella köttdisk!
Finns det något godare än grillat? Vi har ett stort utbud av grillkött i vår manuella köttdisk.
Få tips från vår kunniga personal, och bestäm själv tjocklek och antal skivor.

Lilla grillskolan: Se till att grillgallret är ordentligt rengjort, gnid gärna in det med lite olja. Tänk på att tända grillen i god tid, kolen ska bli askgrå. Ta ut maten du ska grilla ur kylen minst 20 minuter innan du börjar grilla. Använd alltid termometer när du grillar, köttet är godast vid 47 grader. Vänd på köttet då och då, så att det håller sig saftigt och inte bränns vid. Den snygga grillytan får du fram när du penslar med lite glaze mot slutet. När köttet är färdiggrillat, låt det få vila några minuter.

Veckans godbit: Åsa
 Åsa arbetar på vår färskvaruavdelning. Förutom att vara jätteduktig på att laga mat är Åsa en expert på vin. Så tveka inte att fråga henne om vintips till maten. Åsas favorit i köttdisken är nötköttet från USA. Hennes bästa grilltips är att grilla entrecôte (ribeye) från U.S: beef sortimentet. Köttet är så mört och gott i sig självt så det behövs ingen marinad utan det räcker alldeles utmärkt med bara salt och peppar.
Recept:
Steak "Sandwich"
Av: Melker Andersson

4 portioner

4 skivor á 200g Sirloin cap U.S. Beef (rostbiffslock)
Salt, svartpeppar och chiliflakes

Garnityr:
4 tunna skivor surdegsbröd
2 st avokado
2 st bifftomater
1 st romansallad
1 msk rostade majskorn
50 g smörstekt shiitakesvamp
1 knippe koriander 1 msk olivolja

Gör så här:
skär bort kappan från köttet, krydda och grilla, gärna på en träkolsgrill ca 2 minuter på varje sida. Grilla eller stek brödet. Skala och skiva avokado i bitar, skiva bifftomaterna, rensa och skär romansallad. Täck bröder med grönsakerna, grovhacka koriander och strö över. Skär köttet i skivor och lägg ovanpå grönsakerna, toppa med majs och svamp. Servera gärna med en god BBQ sås.