måndag 4 juli 2011

Vecka 27

Veckans godbit: Fredrik
Denna vecka blev Fredrik utvald till "Veckans godbit". Fredrik jobbar på färskvaruavdelningen och han är en riktig ostälskare. Hans personliga favorit är en ost som heter "Langres" en mycket smakrik kittost från byn Langres som ligger i Champagnedistriktet i Frankrike. Den här osten har funnits sedan 1600-talet. Ett hett tips är att göra som fransmännen och hälla champagne i gropen på osten och sedan avnjuta den tillsammans med ett gott bröd. Vill du ha fler tips och råd om ost eller tillbehör till ost tveka inte att fråga Fredrik eller hans duktiga medarbetare! Här kan du läsa om fler spännande ostar från vår ostdisk. 
Monte Enebro
En fantastisk getost utsedd till "Årets ost" 2003 i tidningen Gourmet.Osten hittar du i de bästa delikatessdiskarna i London och New York samt på restauranger i Madrid och Barcelona. Det är en kraftig getost från Spanien och det som gör den speciell är att skalet penslats med mögelkultur vilket ger den en tydlig karaktär av grönmögelost men med ett inre av krämig och syrlig getost. Avnjut tillsammans med en söt marmelad och ett glas vitt vin.
Morbier
Någon gång under 1800-talet började herdarna vid foten av Jurabergen göra Morbier. Om du tittar närmare på en Morbier så har den en karaktäristisk linje av aska som skär igenom den. Den tog herdarna från lägereldarna och det var från början ett sätt att skilja morgon- och kvällsmjölken åt. Konsistensen är lite mjukare och smaken är ganska söt, mild och fruktig med ganska tydliga smaktoner av nötter. En riktig klassiker på ostbrickan.

Banon
Banon har anor sedan romartiden. Osten görs på opastöriserad mjölk från getter som betat på de torra, blåsiga bergsluttningarna i området. Den ligger inslagen i ett torkat kastanjeblad som först fått dra i Eau De Vie. Alkoholen skyddar osten från oönskat mögel och smaken påverkas långsamt av kastanjebladet som den är lindad i. Farmarna i trakten äter osten som dessert efter en god måltid och sköljer gärna ner den med ett kylt rosévin.