Glad midsommar!
Veckans godbit: Sofia
Nu inför midsommar bjöd vår söta Sofia på smarriga jordgubbar och spred midsommarkänsla i butiken. När vi frågade henne hur hennes midsommarafton skulle se ut berättade hon att den kommer att firas ute i Svinninge tillsammans med sin pojkvän och familj. Det blir ett klassiskt midsommarfirande med sill, färskpotatis, jordgubbar och lax. Sofias personliga favorit på midsommarbuffébordet är just den gravade laxen och den tillhörande gravlaxsåsen. Vi hoppas på bättre väder imorgon och att alla får en trevlig midsommar med massor av god mat, sång och dans. Maten och inspirationen hittar du hos oss, och här får du dessutom tre recept på några av våra favoriter. Glad midsommar!
Västerbottensrutor Citronsill Midsommartårta
Ingredienser: 200 g västerbottenost riven, 1 rulle kyld smördeg, 3 ägg, 2 dl créme fraiche, 1 liten rödlök, 1 ½ dl gräddfil, 100 g löjrom, 1 ask smörgåskrasse, Salt, peppar, Dillvippor till garnering
Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Rulla smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda botten ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och créme fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. Toppa dem med en klick gräddfil och löjrom. Avsluta med rödlök, klippt krasse och dillvippor.
Citronsill
Ingredienser: 1 förpackning arvattnad inläggningssill à 420g, 10 cm purjolök, 1 äggula, 1 msk senap, 0,5 dl rapsolja, rivet skal och saft av 1 citron, 2 msk socker, 5 msk crème fraiche, vitpeppar från kvarnen.
Gör såhär: Skölj filéerna och skär dem i 2 cm breda bitar. Ansa purjolöken och skär den i 3 mm stora bitar. Blanda äggula och senap i en skål. Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle tills det blir en slät sås. tillsätt purjolösbitar, skal och saft av citron, socker och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar. lägg ned sillen och låt dra i kylen 1-2 dygn. Garnera med dill och fina strimlor av citronskal. Servera gärna tillsammans med citronsnaps.
Midsommartårta för 12 personer
Gör såhär: Skölj filéerna och skär dem i 2 cm breda bitar. Ansa purjolöken och skär den i 3 mm stora bitar. Blanda äggula och senap i en skål. Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle tills det blir en slät sås. tillsätt purjolösbitar, skal och saft av citron, socker och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar. lägg ned sillen och låt dra i kylen 1-2 dygn. Garnera med dill och fina strimlor av citronskal. Servera gärna tillsammans med citronsnaps.
Midsommartårta för 12 personer
Ingredienser: 2 st marängbottnar, 3 dl vispgrädde, 200g vit choklad, 2 st äggulor, 1,5 liter jordgubbar.
Gör såhär: Vispa grädden. Smält chokladen i mikro och låt den svalna något. Vispa äggen lätt och rör ner den smälta chokladen lite i taget och blanda tills det är slätt och glansigt. Vänd ihop chokladblandningen och grädden och vispa tills allt är blandat. Ställ den vita chokladmoussen kallt ett par timmar. Mosa eller skiva 1/3 av jordgubbarna och täck ena bottnen. Spritsa ut hälften av chokladmoussen över jordgubbarna. Lägg på den andra marängbotten och spritsa ut resten av chokladmoussen.
Dekorera tårtan med hela eller delade jordgubbar.