torsdag 24 mars 2011

Persiskt nyår

I samband med vårdagjämningen den 21 mars firas Nouroz, det persiska nyåret. Nouroz betyder "ny dag" på persiska och står för förnyelse och hopp inför framtiden.

Nyårsmaten är mångfacetterad och det serveras såväl kötträtter och fiskrätter som sallader,
tilltugg och mycket frukt.


Här får du recept på två godsaker som kan finnas på nyårsbuffébordet:

Yoghurt med honung och pistagenötter

5 dl yoghurt av medelhavstyp (10%)
1 dl flytande honung
1/2 dl pistagenötter
1/2-1 tsk mortlade kardemummakärnor

Hacka nötterna. Fördela honung och yoghurt i 6 små glas. Strö över nötter och kardemumma.

  Marinerade Oliver

  1 burk stora gröna oliver (ca 400 g)
  1/2 burk grön pesto
   limeklyftor


  Blanda stora gröna oliver med grön pesto. Låt marinera i ca 1
  timme. Garnera med limeklyftor.


Veckans godbit: Susan
Susan är verkligen en riktig godbit! Hon är underbar och älskad av alla.
Hon firade persiskt nyår i måndags tillsammans med sina vänner.
En riktig festmåltid dukades upp och hennes personliga favorit på buffébordet var en saffransmarinerad kyckling.

Såhär enkelt att göra själv:
Blanda: 600g kycklingfile skurna på längden, 1 paket saffran, 0,5 tsk vitlök, 2 msk rapsolja och 1 msk honung i en bunke eller plastpåse och låt stå i kylen i ett dygn. Grilla sedan i ugn.