måndag 14 mars 2011

Vecka 11

Veckans godbit: Nelly
Vår flitiga medarbetare som arbetar på avdelningen som vi kallar för "världens kök".

Nelly kommer ursprungligen från Peru och hon rekommenderar dig att prova "ceviche" som är hennes personliga favoriträtt och dessutom Peru's nationalrätt. Cevichen i Peru hör till de rätter som förmodligen är mest representativa för landet och den som också har fått mest spridning internationellt.
Man skulle kunna jämföra ceviche lite med Sveriges inlagda sill, men på grund av limesaften är smaken mycket mer frisk och syrlig.
Här har du ett enkelt recept på ceviche:

För 4 portioner behöver du 600g torskfilé (som bör ha varit fryst i 2 dygn). Skär fisken i bitar och lägg i en skål. Pressa ut limejuice från två lime över fisken. Rör om så att all fisk blir täckt med lime. Ställ svalt i 30 minuter. Skala och skiva en stor rödlök och finhacka en halv röd spansk peppar. Ta ur fisken ur marinaden och blanda med övriga ingredienser.

Ceviche finns i alla möjliga olika varianter, med och utan skaldjur.
Det är en annorlunda och vacker förrätt som är festligt att servera i t.ex. ett vackert glas.