onsdag 30 mars 2011

Vecka 13

Veckans godbit: Claude
Claude, vår handlare, är från Schweiz och älskar schweizisk mat och framförallt schweiziska ostar.
Claude vill slå ett slag för våra fina exklusiva ostar från Schweiz som vi säljer i vår manuella ostdisk. En ost som Claude är speciellt förtjust i heter Sbrinz. Det är en föregångare till italienarnas parmesanost och skiljer sig genom att den är lite mjukare och mindre salt i smaken. Nyligen skrevs det en artikel* i Svenska Dagbladet om att fler och fler stjärnkockar har upptäckt denna delikatess från Schweiz och väljer nu den framför parmesan i sin matlagning.

En middagsrätt som Claude tycker om att använda sbrinzen till är "Älpler macaroni" (Makaroner från alperna). Det är en väldigt vanlig maträtt i Schweiz, som är både snabb och enkel att tillaga. Gör såhär: Sätt ugnen på 180 grader. Stek 140g tärnad bacon tills knaprig. Tillsätt 2 dl matlagningsgrädde fetthalt ca 4%, lite salt, peppar och muskot. Koka 450g skalad och tärnad potatis, när ca 8 minuter återstår av koktiden häll ner 300g tortiglioni pasta. När både potatis och pasta är färdigkokta, häll av vattnet och varva blandningen med såsen och ca 200g färskriven sbrinzost. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter. Stek under tiden 1 st skivad lök gyllenbrun i lite smör. Toppa den färdiga rätten med löken och servera allt tillsammans med äppelmos. Bacon är valfritt, och går jättebra att utesluta om du vill göra en vegetarisk rätt.


*Länk till artikeln om sbrinz i Svenska Dagbladet: